Kennis delen

VAN 2016 TOT 2019 DEELDE IK MIJN KENNIS OVER PSYCHOLOGIE OP HET BLOG PASSIEVOORPSYCHOLOGIE.NL.

Ik maakte ingewikkelde onderwerpen helder voor een breed publiek. Al had ik toen nog geen kennis van schrijven op leesniveau B1, dat teksten nog begrijpelijker maakt. In die tijd schreef ik meer dan 80 artikelen over psychische problemen, behandelingen en onderzoeksresultaten. 

Het blog veroverde een plek in de top 3 van meest gelezen psychologieblogs in Nederland. Dat lukte mede dankzij de hulp van ongeveer 25 experts en mensen die zelf ervaring hebben met psychische problemen. 

Het blog is nu niet meer actief, maar de populairste artikelen zijn hier nog te vinden. Je kunt ze gebruiken voor inspiratie als je jouw kennis wilt delen. Ook vind je interessante boekentips in de artikelen.

Hoewel ik updates heb doorgevoerd, kan sommige informatie verouderd zijn door nieuwe ontwikkelingen in dit snel veranderende vakgebied.

Dissociatieve identiteitsstoornis: leven met meerdere persoonlijkheden

Geschreven op

De dissociatieve identiteitsstoornis, vroeger bekend als meervoudige persoonlijkheidsstoornis, was veel in het nieuws in de jaren '90. Deze aandoening is serieus en vaak een gevolg van ernstige traumatisering in de kindertijd.

Lees meer »

Een psychose is zo gek nog niet

Geschreven op

Bij een psychose denk je misschien aan angstaanjagende gebeurtenissen, zoals het schietdrama in 2011 in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Gelukkig zijn dat excessen. Een psychotische ervaring – die drie procent van de Nederlanders krijgt – staat misschien juist we...

Lees meer »

Gelukkig zijn: 5 must haves uit de schatkist van de therapeut

Geschreven op

“Het leven is soms best een gedoetje”, zei filosoof en Denker des Vaderlands René Gude al. Psychologen, psychiaters en psychotherapeuten leren tijdens hun studie en werk veel tips & tricks om het leven zo aangenaam mogelijk te maken. Maar

Lees meer »

5 boeken die psychologen iedereen aanraden (2)

Geschreven op

In juni 2016 publiceerde ik ‘5 boeken die psychologen iedereen aanraden (1)‘. Deze tips voor boeken over psychologie, van psychologen zelf, bleken in een grote behoefte te voorzien. Dat werd duidelijk door de piek in de bezoekersaantallen van dit blog. Nog

Lees meer »

Familieproblemen: hoe kom je eraan en ervanaf?

Geschreven op

Veel mensen met problemen zoals weinig zelfvertrouwen of moeilijkheden in relaties denken dat dit door hun ouders komt. Vaak hebben die hierin inderdaad een rol, vaak zonder dat ze het bedoelen. Ook broers en zussen kunnen invloed hebben op hoe gelukkig je bent.

Lees meer »

Vier essentiële vragen om relatietwijfels te doorbreken

Geschreven op

Denk jij ook dat je misschien voor de verkeerde persoon bent gevallen? Patricia maakt dat vaker mee. Ze schreef daarover bij m'n blogartikel ‘Waarom je niet bang hoeft te zijn voor de psycholoog’. Gelukkig had psycholoog Rebecca Warner, die ik sprak, nuttig advies. Zij

Lees meer »

5 psychologische experimenten die je moet kennen

Geschreven op

Waarom gedragen mensen zich zoals ze doen? Om hierachter te komen, deden wetenschappers de afgelopen decennia heel wat psychologische experimenten. Tegenwoordig moeten die – terecht – voldoen aan allerlei ethische eisen. Zoa

Lees meer »

Problemen? Probeer eens een andere copingstrategie

Geschreven op

Loopt je relatie niet lekker? Is het te druk op je werk? Of heb je gezondheidsklachten? Vaak heb je een paar vaste manieren om hiermee om te gaan. Je gaat bijvoorbeeld shoppen als afleiding, pakt een zelfhulpboek om het op te lossen of steekt je kop in het zand.

Lees meer »

Heb jij wel genoeg stress? Vind de gulden middenweg met de wet van Yerkes-Dodson

Geschreven op

Veel mensen in onze samenleving kampen met te veel stress. Maar wist je dat te weinig stress ook negatieve effecten kan hebben op je functioneren? Daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen stress en ontspanning.

Lees meer »

Conflict op je werk? 5 do’s en don’ts

Geschreven op

Een conflict op de werkvloer kan iedereen overkomen. Samenwerken met verschillende persoonlijkheden is voor de meesten uitdagend. En andere factoren, zoals reorganisaties of persoonlijke problemen, kunnen de spanning verhogen.

Lees meer »