Gelukkig zijn: 5 must haves uit de schatkist van de therapeut

“Het leven is soms best een gedoetje”, zei filosoof en Denker des Vaderlands René Gude al. Psychologen, psychiaters en psychotherapeuten leren tijdens hun studie en werk veel tips & tricks om het leven zo aangenaam mogelijk te maken. Maar als je niet met ze in aanraking komt, blijven veel van deze gelukstips verborgen schatten. En wie wil er nou niet gelukkig zijn? Open dus met die schatkist!

 

1. Niet klagen, maar wensen

Heb je de neiging om je verwachtingen en verlangens te uiten als verwijten naar anderen? Probeer dan eens te ontdekken wat er achter dat verwijt schuilgaat. Meestal is dat een verlangen. Benoem dat verlangen en je hebt een betere kans om je doel te bereiken. Dus verander: “Je bent altijd met je werk bezig,” in: “Ik wil meer tijd en aandacht van je.” Of: “Je laat altijd rommel slingeren,” wordt: “Ik wil dat je je spullen opruimt.” En: “Je lijkt steeds meer op je moeder,” wordt: “Ik wil anders met je oud worden dan onze ouders.”

 

2. Doe alsof je € 50 bent

Kan je zelfbeeld wel wat verbetering gebruiken? Probeer dit eens! Neem een briefje van vijftig euro en vraag jezelf: "Hoeveel is dit waard?" (vijftig euro dus). Maak er een prop van, gooi het op de grond, trap erop, doe alsof je erop spuugt en gooi het tegen de muur. Vouw het briefje dan weer open en vraag opnieuw: "Hoeveel is dit waard?" Nog altijd vijftig euro natuurlijk. Zo gaat het ook met je eigenwaarde: wat er ook gebeurt, niemand kan dat van je afnemen!

 

3. Schaf problemen af

Heb je de neiging om problemen te zien als onveranderlijk of moeilijk op te lossen? Schaf ze dan gewoon af! Bedenk ik plaats daarvan dat je voor alles vaardigheden nodig hebt. Een timmerman is handig met een hamer, een schilder met een kwast en een goede lezer met taal. Dus als je een probleem hebt, mis je een vaardigheid. Ben je bijvoorbeeld slordig? Dan mis je de vaardigheid om op te ruimen. En ben je altijd druk? Dan kun je leren om rustiger aan te doen. Werk aan die vaardigheden, want daarin zit de verbetering. Anderen helpen je er graag bij, en het is minder zwaar dan vastzitten aan een probleem. Je bent, net als iedereen, een mens in ontwikkeling.

 

4. Gedraag je als slappe spaghetti

Vind je het lastig om te ontspannen? Denk dan eens aan een pak spaghetti met van die stijve, kaarsrechte stengels. Span eerst een paar tellen zoveel mogelijk spieren aan om dat stijve gevoel na te bootsen. Laat je daarna ontspannen en zak slap naar beneden, net als gekookte spaghetti. Door deze aan- en ontspanning regelmatig te oefenen, leert je lichaam om niet constant gespannen te zijn. Na wat oefening kun je deze techniek ook toepassen om je minder gespannen te voelen in stressvolle situaties. Eenvoudig, maar doeltreffend!

 

5. Je hebt nog één jaar te leven…

Het besef dat je ooit doodgaat, maakt je bewust van wat echt belangrijk is in het leven. Stel je voor dat dit je laatste jaar is; wat komt er dan in je op? Zou je doorgaan zoals je nu bezig bent, of zou je iets willen veranderen? Wat zijn dingen die je absoluut nog wilt doen, en wat juist niet meer? En tot slot: wat houdt je tegen om deze veranderingen nu al door te voeren?

 

Wil je nog meer waardevolle inzichten uit de schatkist van de psycholoog in de categorie ‘gelukkig zijn’? Lees dan:

Uit deze twee boeken komen de genoemde tips & tricks.

In dit blogbericht staan ook veel nuttige tips uit de praktijk van psychologen: 28 Top tips tegen piekeren, stress en wakker liggen.

En, wat is jouw gouden tip voor meer geluk?

Helaas is reageren op dit artikel niet meer mogelijk omdat het originele blog (Passievoorpsychologie.nl) niet meer bestaat. Toch hoop ik dat je waardevolle inzichten hebt opgedaan die je verder kunnen helpen.

 

Deel dit blog:



« Terug naar het overzicht

Reactie of vraag bij dit blog?
Laat het me weten!

Je bericht komt direct in mijn mailbox.


* Deze velden zijn verplicht.