Kennis delen
VAN 2016 TOT 2019 DEELDE IK MIJN KENNIS OVER PSYCHOLOGIE OP HET BLOG PASSIEVOORPSYCHOLOGIE.NL.
Ik maakte ingewikkelde onderwerpen helder voor een breed publiek. Al had ik toen nog geen kennis van schrijven op leesniveau B1, dat teksten nog begrijpelijker maakt. In die tijd schreef ik meer dan 80 artikelen over psychische problemen, behandelingen en onderzoeksresultaten.
Het blog veroverde een plek in de top 3 van meest gelezen psychologieblogs in Nederland. Dat lukte mede dankzij de hulp van ongeveer 25 experts en mensen die zelf ervaring hebben met psychische problemen.
Het blog is nu niet meer actief, maar de populairste artikelen zijn hier nog te vinden. Je kunt ze gebruiken voor inspiratie als je jouw kennis wilt delen. Ook vind je interessante boekentips in de artikelen.
Hoewel ik updates heb doorgevoerd, kan sommige informatie verouderd zijn door nieuwe ontwikkelingen in dit snel veranderende vakgebied.
Tot hoeveel geweld ben jij aan te zetten? Een ongemakkelijke les uit het Milgram-experiment
Geschreven opNieuwsberichten over aanslagen en oorlogen roepen vaak de vraag op: wat drijft mensen tot zulke daden? En misschien nog belangrijker, zouden wij onder bepaalde omstandigheden hetzelfde kunnen doen? De ongemakkelijke waarheid is 'ja', zoals Stanley Milgram in de jaren '60...
Psychiater, psycholoog, psychotherapeut… Wanneer naar wie?
Geschreven opVoordat ik psychologie ging studeren, wist ik niet wat het verschil is tussen een psychiater, psycholoog en psychotherapeut. Ook niet dat er zoveel soorten psychologen zijn, terwijl ik zelf al eens naar een psycholoog was geweest.
5 boeken die psychologen iedereen aanraden (1)
Geschreven op"Slimheid is als een bibliotheek vol boeken bezitten. Wijsheid is weten welk boek je op dit moment moet lezen", drukt psycholoog Edward de Bono ons op het hart. Hij maakte wereldwijd naam in creatief denken. Daarom vroeg ik vier psychologen en een psychiater naar hun favo...
Wil de echte narcist nu opstaan?
Geschreven op'Narcist' - een term die we vaak horen. De bekende Nederlander die iets te vaak op tv verschijnt, de Facebook-gebruiker die maar selfies blijft posten en de arrogante baas krijgen al snel dat stempel. Maar is dat wel terecht?
Ontdek jouw hechtingsstijl en hoe die je relaties beïnvloedt
Geschreven opDe ene persoon is beter in staat dan de andere om intimiteit, vertrouwen en afhankelijkheid te ervaren en uit te drukken. Hoe dat komt? Bijna iedereen verlangt naar emotionele verbondenheid, maar niet iedereen heeft dezelfde ervaringen met wat je van je dierbaarsten kunt...
Mooi gedicht om iemand mee op te peppen (of jezelf)
Geschreven opBen je op zoek naar een gedicht om iemand een steuntje in de rug te geven, of misschien wel jezelf? Dit gedicht, 'Don't quit', gaat over geloof, hoop, liefde en doorzettingsvermogen. De juiste woorden vinden om iemand in moeilijke tijden te troosten, kan een uitdaging zijn.
Mag ik misschien een beetje medeleven?!
Geschreven opAls je erop let, zie je dat maar weinig mensen écht kunnen luisteren naar de problemen van anderen. Ze komen snel met goedbedoelde adviezen en dooddoeners. Maar in stressvolle situaties helpt een luisterend oor juist enorm. Lees hier waarom dat zo is en hoe je dat doet.
Normen en waarden: 3 slimme tips voor elke dag
Geschreven opWaarom gooi je je afval niet gewoon op straat, wat veel makkelijker is dan een prullenbak zoeken? Of waarom neem je een cadeautje mee voor een verjaardag, ook al is het goedkoper om niks te geven? En die keer dat je opstond voor een ouder iemand in de bus, terwijl je zelf...
6 redenen waarom je niet altijd goed luistert (en hoe je dat verbetert)
Geschreven opHerken je de kreet ‘je luistert niet naar me’? Vooral je partner krijgt dit misschien vaker te horen. Maar draai het eens om: kreeg jij deze opmerking ook wel eens? Het is tijd om te ontdekken waarom je soms niet goed luistert en hoe je je luistervaardigheden verbetert. Den
Voel je je rot? Doe een ABC'tje!
Geschreven opHeb je last van heftige emoties zoals boosheid, verdriet of angst? Misschien omdat je baas of collega zich vervelend gedraagt, een vriend of familielid ziek is, of door de situatie in landen waar oorlog is? Bijna iedereen voelt zich weleens zo, meestal zelfs vaak.