Tekstschrijver in de GGZ: wat zijn de kosten? Onderzoek Tekstnet geeft uitleg

Als communicatieadviseur huurde ik vaak tekstschrijvers in. En nu, als hoofdredacteur, doe ik dat nog steeds. Eerlijk gezegd vond ik het vroeger al snel te duur. Misschien een stukje 'Zeeuwse zuunigheid', door mijn jeugd in Zierikzee.

Maar wat is nu eigenlijk een redelijke prijs? En hoe zit het met mijn eigen tarief?

Het jaarlijkse onderzoek van Tekstnet, de beroepsvereniging van tekstschrijvers in Nederland en Vlaanderen, geeft duidelijkheid.

Uit het onderzoek onder zelfstandige tekstschrijvers blijkt dat de tarieven verschillen van €30 tot €150 per uur. Het meest gebruikte tarief in 2022 was €80 per uur, exclusief btw. En het gemiddelde bedrag was €75,96. Dat is 3,3% hoger dan het jaar ervoor. Van de ondervraagde tekstschrijvers heeft 43% in 2022 de prijs verhoogd. En 59% is van plan om dat in 2023 ook te doen. Bijna 81% noemt de inflatie daarvoor als belangrijke reden.

Bekijk hier de Tekstnet Tarievenmonitor 2022.

 

Waarom verschillen de kosten van tekstschrijvers zo?

Er zijn verschillende factoren die de kosten van een tekstschrijver beïnvloeden. En die daarmee de grote verschillen in tarieven verklaren.

 

• Niveau en ervaring tekstschrijver

Ten eerste is het niveau van ervaring en expertise van de tekstschrijver van invloed op de kosten. Een ervaren en gespecialiseerde tekstschrijver kan hogere tarieven rekenen dan een beginnende en allround tekstschrijver.

 

• Moeilijkheid en grootte opdracht

Daarnaast is ook de moeilijkheid en grootte van de opdracht van invloed op de kosten. Teksten schrijven in de GGZ is vaak ingewikkelder dan andere soorten teksten. Dat komt bijvoorbeeld doordat meer uitleg van moeilijke begrippen nodig is. En door de gevoelige kant van het onderwerp.

 

• Soort tekstschrijver

De kosten van tekstschrijvers hangen ook af van het soort tekstschrijver dat je inhuurt. Zo rekenen schrijvers van marketingteksten vaak meer dan die van informatie teksten. Bij marketingteksten speelt bijvoorbeeld ook de kennis van marketingpsychologie en zoekmachine-optimalisatie een rol. Ik ben daarin ook getraind. Daarnaast zijn zzp'ers vaak goedkoper dan bureaus door minder overheadkosten.

 

• Woonplaats tekstschrijver

Ook speelt de woonplaats van de tekstschrijver een rol, bijvoorbeeld voor interviews in de buurt. In grote steden zijn de bedragen vaak hoger dan in kleinere dorpen of steden. Dat komt door de hogere kosten van levensonderhoud en de grotere vraag naar tekstschrijvers.

 

• Vraag naar tekstschrijvers

Ook de vraag naar tekstschrijvers in de GGZ speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de tarieven. Draait de economie bijvoorbeeld goed of is er nieuwe regelgeving? Dan is de vraag hoger.

 

• Karakter tekstschrijver

Tot slot kan het karakter van een tekstschrijver van invloed zijn op het tarief. Sommige tekstschrijvers zijn overmoedig en beloven te veel. Bij andere tekstschrijvers is bescheidenheid juist een valkuil.

 

Al met al denk ik dat mijn gemiddelde tarief heel redelijk is. Toch moet ik toegeven dat ik zelf een paar keer ben gezwicht voor goedkopere, minder ervaren tekstschrijvers.

 

Is goedkoop echt duurkoop? 

Soms leverde mijn keuze voor goedkope, minder ervaren tekstschrijvers slechte teksten op. Het beroep van tekstschrijver is niet beschermd, net zoals de titel 'psycholoog'. Andere keren was het werk voldoende, maar moest ik bijschaven om het goed of uitstekend te krijgen. Hierdoor liepen de kosten uiteindelijk hoger op. En soms zat er echt een leuke verrassing tussen.

 

Het is net als een psycholoog kiezen...

Het hangt er ook vanaf wat je precies wilt: 'eerste hulp' of meer gespecialiseerde hulp? Het is net als bij een psycholoog kiezen: past hier een basispsycholoog, GZ-psycholoog of klinisch psycholoog?

Als Pluslid van de beroepsvereniging Tekstnet volg ik een paar keer per jaar trainingen om mezelf te ontwikkelen. Ook gebruik ik verschillende moderne technieken om mijn teksten te verbeteren. Denk aan tools voor tekstcorrectie en -bewerking, SEO (hoger in Google komen) en schrijven op verschillende niveaus, zoals leesniveau B1. Daardoor kan ik teksten schrijven die voldoen aan de vaak speciale eisen van de GGZ.

Met een slecht geschreven tekst kun je je doel voorbij schieten. En dat kan weer leiden tot een slechtere kwaliteit van zorg. Dus kies je voor een tekstschrijver in de GGZ? Dan is het niet alleen belangrijk om naar de kosten te kijken, maar ook naar de kwaliteit van het werk.

Nieuwsgierig naar mijn kwaliteiten?

Bekijk m'n portfolio

Naar het overzicht