Tekstschrijver in de GGZ: wat zijn de kosten? Onderzoek Tekstnet geeft uitleg

Werk je in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)? Dan weet je hoe belangrijk het is dat je teksten begrijpelijk zijn en overtuigen. Zodat je cliënten belangrijke informatie geeft en goed helpt. Maar wat zijn de kosten als je hiervoor een tekstschrijver inhuurt? Een onderzoek dat Tekstnet elk jaar uitvoert, de beroepsvereniging van tekstschrijvers in Nederland, geeft duidelijkheid.

Uit het onderzoek onder zelfstandige tekstschrijvers blijkt dat de tarieven verschillen van €30 tot €150 per uur. Het meest gebruikte tarief in 2022 was €80 per uur, exclusief btw. En het gemiddelde bedrag was €75,96. Dat is 3,3% hoger dan het jaar ervoor. Van de ondervraagde tekstschrijvers heeft 43% in 2022 de prijs verhoogd. En 59% is van plan om dat in 2023 ook te doen. Bijna 81% noemt de inflatie daarvoor als belangrijke reden.

Bekijk hier de Tekstnet Tarievenmonitor 2022.

 

Waarom verschillen de kosten van tekstschrijvers zo?

Er zijn verschillende factoren die de kosten van een tekstschrijver beïnvloeden. En die daarmee de grote verschillen in tarieven verklaren.

 

• Niveau en ervaring tekstschrijver

Ten eerste is het niveau van ervaring en expertise van de tekstschrijver van invloed op de kosten. Een ervaren en gespecialiseerde tekstschrijver kan hogere tarieven rekenen dan een beginnende tekstschrijver.

 

• Moeilijkheid en grootte opdracht

Daarnaast is ook de moeilijkheid en grootte van de opdracht van invloed op de kosten. Teksten schrijven in de GGZ is vaak ingewikkelder dan andere soorten teksten. Dat komt bijvoorbeeld doordat meer uitleg van moeilijke begrippen nodig is. En door de gevoelige kant van het onderwerp.

 

• Soort tekstschrijver

De kosten van tekstschrijvers hangen ook af van het soort tekstschrijver dat je inhuurt. Zo rekenen schrijvers van marketingteksten vaak meer dan die van informatie teksten. Bij marketingteksten speelt bijvoorbeeld ook de kennis van marketingpsychologie en zoekmachine-optimalisatie een rol. Ik heb daarin ook training gehad. Daarnaast zijn zzp'ers vaak goedkoper dan bureaus door minder overheadkosten.

 

• Woonplaats tekstschrijver

Ook speelt de woonplaats van de tekstschrijver een rol, bijvoorbeeld voor interviews in de buurt. In grote steden zijn de bedragen vaak hoger dan in kleinere dorpen of steden. Dat komt door de hogere kosten van levensonderhoud en de grotere vraag naar tekstschrijvers.

 

• Vraag naar tekstschrijvers

Ook de vraag naar tekstschrijvers in de GGZ speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de tarieven. Draait de economie bijvoorbeeld goed of is er nieuwe regelgeving? Dan is de vraag hoger.

 

• Karakter tekstschrijver

Tot slot kan het karakter van een tekstschrijver van invloed zijn op het tarief. Sommige tekstschrijvers zijn overmoedig en beloven te veel. Bij andere tekstschrijvers is bescheidenheid juist een valkuil. Voor een magazine waarvan ik hoofdredacteur ben, huur ik regelmatig andere tekstschrijvers in. Dan kies ik voor een tekstschrijver met expertise en integriteit, die eerlijke en redelijke tarieven vraagt.

“Ik kies voor een tekstschrijver met expertise en integriteit, die eerlijke en redelijke tarieven vraagt”

 

Resultaat boven kosten in de GGZ

Het is begrijpelijk dat je als hulpverlener in de GGZ kostenbewust bent. Maar kies je voor de goedkoopste tekstschrijver? Dan kan dat uiteindelijk duurder uitpakken als je het gewenste resultaat niet bereikt.

Als Pluslid van de beroepsvereniging Tekstnet volg ik continu trainingen om mezelf te ontwikkelen. Daarnaast maak ik gebruik van verschillende moderne technieken om mijn teksten te verbeteren. Zoals tools voor tekstcorrectie en -bewerking, SEO (hoger in Google komen) en schrijven op verschillende niveaus, zoals leesniveau B1. Daardoor kan ik teksten schrijven van goede kwaliteit, die aan de eisen van de GGZ voldoen. En die de juiste informatie overbrengen aan cliënten.

Met een slecht geschreven tekst kun je cliënten verkeerd informeren. En dat kan weer leiden tot een slechtere kwaliteit van zorg en een hogere kans op negatieve behandelresultaten. Dus kies je voor een tekstschrijver in de GGZ? Dan is het niet alleen belangrijk om naar de kosten te kijken, maar ook naar de kwaliteit van het werk.

Nieuwsgierig naar mijn kwaliteiten? Bekijk m'n portfolio!

Naar het overzicht