In de prijzen

 

IN DE ZOMER VAN 2019 DEED IK MEE AAN DE WEDSTRIJD 'BESTE KOPPENBEDENKER' VAN DE REDACTIE. 

In de prijzen - Miriam Visser

Dit is een bekende aanbieder van detacheringen, trainingen en nieuws op het gebied van schrijven. De opdracht was: 'Deze tekst mist een goede online kop. Kan jij er één bedenken?' Tot mijn blijdschap won ik een mooie kop. Maar dan een om uit te drinken. Hoe ik tot die winnende titel kwam? En hoe jij er misschien volgend jaar een bedenkt? ;-)

 

Van levensbelang

Nog even vooraf: koppen zijn voor teksten wat eten voor mensen is. Zonder een goede kop sterft je tekst een stille dood. Zeker op het internet. Waar je tekst wordt ondergesneeuwd door alleen al ruim 4 miljoen nieuwe blogs per dag (volgens Hostingfacts.com).  

Met een verleidelijke kop trek je de aandacht van je lezer. En zorg je ervoor dat hij verder leest.

 

Want 80% leest alleen maar titels, zo blijkt keer op keer uit onderzoek.       

 

Google-proof

Dus wat deed ik om een kop te verzinnen die nieuwsgierig maakt om ook de rest van de tekst te lezen?

Ik begon met trefwoordonderzoek. Want zonder de juiste online zoekwoorden te gebruiken, weet Google niet waar hij je tekst moet plaatsen. 

Om de kans te vergroten dat 'mijn titel' hoog in Google kwam, vroeg ik me af: wat belooft deze tekst? En welke trefwoorden typen mensen in om te zoeken naar dit soort informatie? Uit mijn speurtocht bleek de zoekterm 'begrijpelijk schrijven' een goede match te zijn. Hij vat goed samen waar de tekst over gaat. Relatief veel mensen zoeken erop. En er zijn naar verhouding weinig schrijvers die ermee concurreren.  

Maar met een Google-proof trefwoord had ik nog geen pakkende kop...

(Die sowieso pakkender moest zijn dan deze concurrenten in Google.)

 

Gedroomd resultaat

Daarom vroeg ik me na het trefwoordonderzoek af: wat is het voordeel áchter begrijpelijk schrijven?

 

Want een lezer zoekt geen tools, maar resultaat.

 

Ik kwam op: 'een heldere boodschap'.   

Met dit gedroomde resultaat van potentiële lezers vulde ik de details in. Die maken een bericht geloofwaardig en levendig.

In de tekst bij de wedstrijd stelt de schrijfster de lezer bijvoorbeeld vijf vragen. Dat is een goed detail om te benutten in de titel: mensen zijn gek op lijstjes en getallen. 

Kon ik ook iets doen met beeldspraak, een ander belangrijk detail? Want mensen denken in plaatjes. En die plaatjes roepen weer een bepaalde emotie op, waarmee je ook je voordeel kunt doen. Mijn eerste associatie bij ‘helder’ was ‘glas’. Misschien door het verband met de opdracht: verzin een pakkende kop.

Maar ook met dit gedroomde resultaat en deze opvallende details had ik die goede online kop nog niet...      

 

Volledig zichtbaar

Zo kwam ik bij de volgende stap: woorden tellen. Of om precies te zijn: het juiste aantal karakters bepalen. Want de juiste woorden in je titel is een ding. Het maakt daarbij voor de vindbaarheid in Google overigens niet uit hoeveel het er zijn. Maar wil je ook zoveel mogelijk kliks krijgen op je titel? Dan is het raadzaam om ook op het juiste aantal tekens te letten. Zodat je een kop kiest die volledig zichtbaar is in Google. En die niet zó lang is dat hij halverwege wordt afgebroken door drie puntjes... 

Een handig hulpmiddel om te komen tot een goede titellengte is de website Meta Tags. Hierop kun je testen hoe je titel eruit komt te zien in Google. En ook op LinkedIn, Twitter en andere social media

Bijvoorbeeld zo: 

Links in het middelste blauwe vak zie je welke titel ik invulde. Rechtsboven hoe hij eruit komt te zien in Google (het belangrijkste valt weg...). En daaronder de weergave in Facebook.  

 

Nieuwgierig?

Zo kwam ik ten slotte tot de kop waarmee ik een kop won: 

 

Begrijpelijk schrijven? 5 vragen waarmee je boodschap glashelder wordt

 

Oordeel zelf hoe goed jij 'm bij deze tekst vindt passen. 

 

WEKT MIJN KOP OOK JÓÚW NIEUWSGIERIGHEID?

Lees dan ook dit artikel: Hoe je simpel een goede titel maakt (en zo pas echt mensen helpt).