Kan ChatGPT de rol van tekstschrijvers in de psychologie en psychiatrie overnemen?

Stel je voor, er komt een robot die jou als GGZ-hulpverlener vervangt. De robot geeft supersnel doelgroep-advies en behandelingen op maat via een chatvenster. Zoiets overkwam mij als tekstschrijver met de opkomst van ChatGPT.

Even dacht ik dat ik wel kon inpakken en wegwezen. Maar dat blijkt gelukkig genuanceerder te liggen.

Ik legde ChatGPT zeven vragen voor, met de opdracht om elke vraag in maximaal honderd woorden te beantwoorden.

Ook handig voor jou om te weten wanneer je mij beter kunt inruilen voor een robot. 

Nog even ter inleiding: ChatGPT is een taalrobot op het internet, ontwikkeld door de non-profit organisatie OpenAI. Een van de oprichters hiervan is Elon Musk, bekend van onder andere Tesla. Net als bij Google kun je ChatGPT vragen stellen, bijvoorbeeld: "Wat is cognitieve gedragstherapie?". Of vragen om je tekst te verbeteren. De robot kan ook informatie voor je samenvatten en vertalen. Waar ik misschien een paar uur over doe, schrijft ChatGPT in enkele seconden. Dus waarom zou je mij nog inhuren?

 

1. ChatGPT, hoe doe je dat toch, zo snel een tekst schrijven?

“Bedankt voor het compliment! Als taalmodel ben ik ontworpen om op een efficiënte manier te werken en snel een breed scala aan informatie te verwerken. Ik ben getraind op enorme hoeveelheden tekst en beschik over een krachtige computerinfrastructuur. Wanneer ik een vraag ontvang, analyseer ik deze snel en probeer ik een passend antwoord te genereren op basis van mijn kennis en ervaring. Mijn snelheid en efficiëntie zijn het resultaat van mijn geavanceerde technologieën en mijn training op enorme hoeveelheden tekst.”

 

2. Wat is het verschil tussen jouw teksten en die van een tekstschrijver?

“Als taalmodel verschil ik van een tekstschrijver doordat ik geen mens ben en geen persoonlijke emoties, creativiteit of subjectiviteit heb. Ik ben getraind om menselijke taal te begrijpen en te produceren op basis van patronen die ik leer van teksten. Een tekstschrijver daarentegen brengt zijn eigen stijl, toon en flair in zijn teksten en kan gebruikmaken van zijn eigen kennis en onderzoek om het onderwerp op een meer subjectieve manier te presenteren, specifieker gericht op de doelgroep.”

 

3. Het lijkt erop dat je teksten vooral beïnvloed zijn door Amerikaans taalgebruik?

Je begint bijvoorbeeld vaak met zinnen als: "Ik hoop dat deze boodschap je in goede gezondheid bereikt." Of je beschrijft jezelf met uitdrukkingen als: "Ik laat je boodschap schitteren met mijn woorden." Voor mij als Nederlander lijkt dat soms wat overdreven. Herken je dat?

"Ja, het klopt dat mijn trainingdata en de dominante cultuur in de tekstvoorbeelden waar ik mee ben getraind, vaak een sterke Amerikaanse invloed hebben. Hierdoor kunnen mijn antwoorden soms onbedoeld meer neigen naar Amerikaanse schrijfstijlen en culturele referenties.

Het is een doorlopend proces om mijn aanpassingsvermogen te verbeteren en een bredere diversiteit aan schrijfstijlen en culturele contexten te omvatten, zodat ik beter aan de behoeften van gebruikers wereldwijd kan voldoen. Jouw feedback is daarbij waardevol om me verder te helpen groeien."

 

4. Ik zie ook dat je best op een hoog leesniveau schrijft

Bijvoorbeeld met lange zinnen en moeilijke woorden, zoals 'computerinfrastructuur', 'geavanceerde' en 'subjectiviteit'. Voor de zorg wordt juist het makkelijke leesniveau B1 geadviseerd.

“Als taalmodel ben ik inderdaad getraind om te schrijven op basis van een grote dataset van teksten, waardoor ik soms complexere zinnen en minder eenvoudige woorden kan gebruiken dan nodig is voor een bepaalde doelgroep. Het is belangrijk om te erkennen dat het gebruik van onnodig moeilijke woorden en lange zinnen het begrip van de tekst kan verminderen, wat kan leiden tot verwarring en frustratie bij de lezer.”

 

5. Kunnen we erop vertrouwen dat de informatie die je ons geeft klopt?

“De kwaliteit en nauwkeurigheid van mijn antwoorden hangen af van de input die ik ontvang. Daarom is het raadzaam om de informatie die ik geef altijd te controleren en te bevestigen door een menselijke expert. Ik ben niet in staat om menselijke emoties en ervaringen te begrijpen of de context van een situatie volledig te begrijpen. Daarom moet mijn informatie worden gecombineerd met de kennis en expertise van een menselijke expert.”

 

6. Wanneer raad je psychologen, psychiaters en andere GGZ-hulpverleners aan om voor jou of een tekstschrijver te kiezen?

“Als taalmodel kan ik snel grote hoeveelheden tekst produceren en helpen bij het maken van eenvoudige of gestandaardiseerde teksten, zoals informatieve webpagina's of rapporten. Voor meer complexe of subjectieve teksten, zoals behandelingsovereenkomsten of marketingmateriaal, kan een tekstschrijver met specifieke kennis en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg een betere keuze zijn.

Een tekstschrijver kan ook in staat zijn om creatievere en meer expressieve teksten te produceren, die een meer persoonlijke en betrokken toon hebben, die van cruciaal belang kan zijn in de GGZ-sector. De keuze hangt af van het type tekst dat moet worden geproduceerd en de vereisten van de GGZ-hulpverlener.”

 

7. Kun je uiteindelijk net zo goed worden als menselijke tekstschrijvers in de psychologie en psychiatrie?

“Hoewel ik in staat ben om menselijke taal te produceren, kan ik de rol van tekstschrijvers in de psychologie en psychiatrie niet volledig overnemen. Het schrijven van teksten in de geestelijke gezondheidszorg vereist een diepgaand begrip van de complexiteit van de geestelijke gezondheidsproblemen en de nuances van het taalgebruik binnen deze sector.

Een ervaren tekstschrijver die gespecialiseerd is in de geestelijke gezondheidszorg, kan rekening houden met deze factoren bij het produceren van teksten en kan de boodschap op een meer empathische, betrokken en passende manier overbrengen. Tekstschrijvers kunnen beter aansluiten bij de doelgroep en bijdragen aan een effectieve communicatie tussen GGZ-hulpverleners en hun cliënten.”

 

Dus, kan ChatGPT de rol van tekstschrijvers in de psychologie en psychiatrie overnemen?

Mijn conclusie: soms wel. De robot kan je helpen om makkelijke of standaardteksten te schrijven. Daarmee win je tijd. Maar heb je meer ingewikkelde en/of persoonlijke teksten nodig? Dan is een ervaren tekstschrijver met expertise in de geestelijke gezondheidszorg een betere keuze. Denk aan interviews, overtuigende webteksten, lesmateriaal en teksten op het aanbevolen leesniveau B1. En ja, ik ben misschien niet de snelste, maar geen robot-teksten hier :-).

Wil je weten hoe je de goede tekstschrijver vindt voor jouw GGZ-teksten? Lees ook m’n andere artikelen met handige tips en tricks!

Naar het overzicht