Kan ChatGPT de rol van tekstschrijvers in de psychologie en psychiatrie overnemen?

Stel je voor dat er een robot komt die jou als hulpverlener in de GGZ vervangt. De robot geeft je cliënten  binnen een paar seconden adviezen en behandelingen op maat via een chatvenster. Klinkt als sciencefiction, toch? Maar zoiets overkwam mij. Als tekstschrijver voor de psychologie en psychiatrie maak ik de opkomst van ChatGPT en andere taalmodellen via kunstmatige intelligentie van dichtbij mee. Betekent dit dat je mij en andere tekstschrijvers niet meer nodig hebt? Om daar achter te komen, vroeg ik ChatGPT persoonlijk om antwoord op zes vragen, elk in maximaal honderd woorden.

ChatGPT is een taalrobot op het internet, ontwikkeld door de non profit-organisatie OpenAI. Een van de oprichters hiervan is Elon Musk, bekend van onder andere Tesla. Net als bij Google kun je ChatGPT vragen stellen, bijvoorbeeld: "Wat is cognitieve gedragstherapie?". Of vragen om je tekst te verbeteren. De robot kan ook informatie voor je samenvatten en vertalen. Waar ik misschien een paar uur over doe, schrijft ChatGPT in enkele seconden. Dus waarom zou je mij nog inhuren?

 

1. ChatGPT, hoe doe je dat toch, zo snel een tekst schrijven?

“Bedankt voor het compliment! Als taalmodel ben ik ontworpen om op een efficiënte manier te werken en snel een breed scala aan informatie te verwerken. Ik ben getraind op enorme hoeveelheden tekst en beschik over een krachtige computerinfrastructuur. Wanneer ik een vraag ontvang, analyseer ik deze snel en probeer ik een passend antwoord te genereren op basis van mijn kennis en ervaring. Mijn snelheid en efficiëntie zijn het resultaat van mijn geavanceerde technologieën en mijn training op enorme hoeveelheden tekst.”

2. Wat is het verschil tussen jouw teksten en die van een tekstschrijver?

“Als taalmodel verschil ik van een tekstschrijver doordat ik geen mens ben en geen persoonlijke emoties, creativiteit of subjectiviteit heb. Ik ben getraind om menselijke taal te begrijpen en te produceren op basis van patronen die ik leer van teksten. Een tekstschrijver daarentegen brengt zijn eigen stijl, toon en flair in zijn teksten en kan gebruikmaken van zijn eigen kennis en onderzoek om het onderwerp op een meer subjectieve manier te presenteren, specifieker gericht op de doelgroep.”

3. Ik zie dat je best op een hoog leesniveau schrijft. Bijvoorbeeld met lange zinnen en moeilijke woorden zoals 'computerinfrastructuur', 'geavanceerde' en 'subjectiviteit'. Voor de zorg wordt toch juist het makkelijke leesniveau B1 geadviseerd?

“Als taalmodel ben ik inderdaad getraind om te schrijven op basis van een grote dataset van teksten, waardoor ik soms complexere zinnen en minder eenvoudige woorden kan gebruiken dan nodig is voor een bepaalde doelgroep. Het is belangrijk om te erkennen dat het gebruik van onnodig moeilijke woorden en lange zinnen het begrip van de tekst kan verminderen, wat kan leiden tot verwarring en frustratie bij de lezer.”

4. Sorry als ik onbeleefd overkom, maar kunnen we erop vertrouwen dat de informatie die je ons geeft klopt?

“De kwaliteit en nauwkeurigheid van mijn antwoorden hangen af van de input die ik ontvang. Daarom is het raadzaam om de informatie die ik geef altijd te controleren en te bevestigen door een menselijke expert. Ik ben niet in staat om menselijke emoties en ervaringen te begrijpen of de context van een situatie volledig te begrijpen. Daarom moet mijn informatie worden gecombineerd met de kennis en expertise van een menselijke expert.”

5. Wanneer raad je psychologen, psychiaters en andere GGZ-hulpverleners aan om voor jou of een tekstschrijver te kiezen?

“Als taalmodel kan ik snel grote hoeveelheden tekst produceren en helpen bij het maken van eenvoudige of gestandaardiseerde teksten, zoals informatieve webpagina's of rapporten. Voor meer complexe of subjectieve teksten, zoals behandelingsovereenkomsten of marketingmateriaal, kan een tekstschrijver met specifieke kennis en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg een betere keuze zijn.

Een tekstschrijver kan ook in staat zijn om creatievere en meer expressieve teksten te produceren, die een meer persoonlijke en betrokken toon hebben, die van cruciaal belang kan zijn in de GGZ-sector. De keuze hangt af van het type tekst dat moet worden geproduceerd en de vereisten van de GGZ-hulpverlener.”

6. Kun je de rol van tekstschrijvers in de psychologie en psychiatrie overnemen?

“Hoewel ik in staat ben om menselijke taal te produceren, kan ik de rol van tekstschrijvers in de psychologie en psychiatrie niet volledig overnemen. Het schrijven van teksten in de geestelijke gezondheidszorg vereist een diepgaand begrip van de complexiteit van de geestelijke gezondheidsproblemen en de nuances van het taalgebruik binnen deze sector.

Een ervaren tekstschrijver die gespecialiseerd is in de geestelijke gezondheidszorg, kan rekening houden met deze factoren bij het produceren van teksten en kan de boodschap op een meer empathische, betrokken en passende manier overbrengen. Tekstschrijvers kunnen beter aansluiten bij de doelgroep en bijdragen aan een effectieve communicatie tussen GGZ-hulpverleners en hun cliënten.”

Dus, kan ChatGPT de rol van tekstschrijvers in de psychologie en psychiatrie overnemen? Soms wel. De robot kan je helpen om makkelijke of standaardteksten te schrijven. Daarmee bespaar je tijd. Maar heb je meer ingewikkelde en/of persoonlijke teksten nodig? Dan is een ervaren tekstschrijver die expert is in de geestelijke gezondheidszorg een betere keuze. Denk aan interviews, overtuigende teksten voor op je website, lesmateriaal en teksten op het aanbevolen leesniveau B1.   

Wil je weten hoe je de goede tekstschrijver vindt voor jouw GGZ-teksten? Lees ook m’n andere artikelen met handige tips en tricks!

Naar het overzicht