Test zelf waarom kennis van leesniveau B1 een must is voor GGZ-teksten

Wil je zelf ervaren waarom leesniveau B1 een must is voor GGZ-teksten? Test het hier! Veel GGZ-professionals gebruiken te moeilijke woorden en zinnen in hun teksten voor cliënten. Dat leidt bijvoorbeeld tot misverstanden en fouten. Daarom is het een must om teksten over psychologie en psychiatrie te schrijven op leesniveau B1, zodat iedereen ze begrijpt. In dit artikel leer je waarom dat zo is. En waarom het dus ook belangrijk is om een tekstschrijver te kiezen met kennis van leesniveau B1. Zo zorg je ervoor dat je cliënten de goede informatie en zorg krijgen.

 

Wat is leesniveau B1?

Leesniveau B1 is een van de zes niveaus van taalbeheersing. Als je dat niveau hebt, kun je makkelijke teksten begrijpen die geschreven zijn in duidelijke en simpele taal. In een tekst op leesniveau B1 vind je dus geen moeilijke woorden en lange of ingewikkelde zinnen. De zinnen zijn kort en helder en de informatie staat netjes op een rij.

Leesniveau B1 is hét niveau van schrijven dat geadviseerd wordt voor teksten in de gezondheidszorg. Het is begrijpelijk voor tachtig procent van de bevolking. Ook voor mensen met een lagere opleiding of uit een ander land. 

 

Waarom leesniveau B1 goed is voor iedereen, ook voor hoger opgeleiden

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat teksten op leesniveau B1 ook prettig zijn om te lezen voor mensen met een hoger opleidingsniveau. Dat komt doordat je er makkelijker en sneller doorheen gaat. Wel zo handig in onze samenleving met informatie overal om ons heen.

Teksten op leesniveau B1 zorgen er ook voor dat iedereen kan meedoen. Het maakt niet uit welke opleiding je hebt, waar je vandaan komt of hoe goed je bent met taal. 

 

Ervaar het verschil

Om te begrijpen waarom teksten op leesniveau B1 belangrijk zijn, ga je vijf teksten lezen van moeilijk naar makkelijk. Hierdoor ervaar je zelf hoe groot het verschil kan zijn tussen teksten op een hoger niveau en teksten op leesniveau B1.   

 

Test jezelf

Lees deze vijf teksten. Hoeveel procent van de woorden moet je kennen voordat je de tekst begrijpt?

 

Tekst 1: je kent 60% van de woorden

Sarah voelde … altijd … als ze een … van de … moest … Of als ze een … moest … Ze … zich om … te geven … ze de … niet … kon … en … Soms … ze een …, zoals 'Ik … mijn … …'. Of 'Ik … nog geen … … om te lezen.'

Maar toen ze een … … over haar … in … …, … ze zich … Eindelijk … ze alles en … ze geen … meer te … Ze is … dat er … meer … is voor … … en … …

 

Tekst 2: je kent 70% van de woorden

Sarah voelde zich altijd … als ze een … van de instelling moest … Of als ze een … moest … Ze schaamde zich om toe te geven … ze de … niet … kon … en … Soms … ze een …, zoals 'Ik … mijn … vergeten'. Of 'Ik … nog geen … … om te lezen.'

Maar toen ze een … ontving over haar … in … …, voelde ze zich … Eindelijk … ze alles en hoefde ze geen … meer te … Ze is blij dat er … meer … is voor … teksten en … …

 

Tekst 3: je kent 80% van de woorden

Sarah voelde zich altijd ongemakkelijk als ze een … van de instelling moest … Of als ze een … moest … Ze schaamde zich om toe te geven dat ze de … niet goed kon … en … Soms verzon ze een …, zoals 'Ik ben mijn … vergeten'. Of 'Ik heb nog geen … gehad om te lezen.'

Maar toen ze een … ontving over haar … in … …, voelde ze zich opgelucht. Eindelijk … ze alles en hoefde ze geen … meer te verzinnen. Ze is blij dat er steeds meer … is voor … teksten en … ...

 

Tekst 4: je kent 90% van de woorden

Sarah voelde zich altijd ongemakkelijk als ze een … van de instelling moest lezen. Of als ze een … moest invullen. Ze schaamde zich om toe te geven dat ze de … niet goed kon … en begrijpen. Soms verzon ze een smoes, zoals 'Ik ben mijn bril vergeten'. Of 'Ik heb nog geen … gehad om te lezen.'

Maar toen ze een … ontving over haar therapie in … taal, voelde ze zich opgelucht. Eindelijk … ze alles en hoefde ze geen smoesjes meer te verzinnen. Ze is blij dat er steeds meer aandacht is voor … teksten en … B1.

 

Tekst 5: je kent 100% van de woorden

Sarah voelde zich altijd ongemakkelijk als ze een brief van de instelling moest lezen. Of als ze een formulier moest invullen. Ze schaamde zich om toe te geven dat ze de teksten niet goed kon lezen en begrijpen. Soms verzon ze een smoes, zoals 'Ik ben mijn bril vergeten'. Of 'Ik heb nog geen tijd gehad om te lezen.'

Maar toen ze een brief ontving over haar therapie in begrijpelijke taal, voelde ze zich opgelucht. Eindelijk begreep ze alles en hoefde ze geen smoesjes meer te verzinnen. Ze is blij dat er steeds meer aandacht is voor begrijpelijke teksten en leesniveau B1.

 

Waarom leesniveau B1 belangrijk is voor de GGZ

De meeste mensen begrijpen een tekst als ze negentig procent van de woorden kennen. Maar leesniveau B1 gaat over meer dan alleen de woorden. Het gaat ook om hoe de zinnen en tekst zijn opgebouwd.

Door teksten op leesniveau B1 te schrijven, worden ze niet alleen makkelijker te begrijpen. Ook vind je sneller wat je zoekt. Dat is belangrijk in de GGZ voor een goede behandeling en om misverstanden te voorkomen. Maar ook voor zelfhulp via boeken of artikelen. 

 

Test jouw tekst

Wil je weten of jouw tekst geschikt is voor leesniveau B1? Lees dan mijn andere artikel over leesniveau B1 en test je tekst.

 

Hulp nodig?

Heb je het te druk om te schrijven of twijfel je aan je schrijfkunsten? Dan help ik je graag aan een heldere B1-tekst over psychologie of psychiatrie. Neem gerust contact met me op.

 

Hoe vond je deze tekst?

Heb je deze tekst begrepen? Dat is mooi, want ik schreef 'm op leesniveau B1.

 

Tip

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan op sociale media met je netwerk. Zo help je ook anderen om de goede tekstschrijver te vinden.

Naar het overzicht